Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN I NOĆ NA PMF-U

Skuhajte buru, napravite tsunami, podijelite stanicu, pjevajte i plešite sutra na PMF-u

Zagreb: Manifestacija Dan i noć na PMF-u
Sandra Simunovic/PIXSELL
09.05.2024.
u 14:32

Provoditi cijeli dan i noć na fakultetu ne zvuči nimalo zabavno, osim kad je riječ o festivalu Dan i noć na PMF-u. Svih sedam odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, na jedan dan pretvara Horvatovac u središte zabavno-edukativnih radionica, igara, predavanja, kvizova i glazbe. Dobrodošli su svi, od onih najmlađih do starijih.

Osmo izdanje Dana i noći na PMF-u održava se sutra na Horvatovcu, a kao što se može naslutiti iz imena, traje cijeli dan i noć. Studenti i profesori sa svih odsjeka pripremili su mnoštvo jedinstvenih sadržaja kako bi na zabavan način približili znanost svim dobnim skupinama, a noćni će program zatvoriti bend Cry Babies. Tema ovogodišnjeg izdanja je toplina.

 "Idemo u svemir, ponesite lepeze", "Što se dogodi kad zagrijemo umjetnu inteligenciju?", "Kakve veze toplina ima s potresima?" nazivi nekih od mnogobrojnih predavanja vezanih uz tu temu.

- Svake godine pokušavamo naći neku temu koja je zajednička svim odsjecima na koju možemo osmisliti puno lijepih predavanja i zanimljive radionice, pokuse i slično. Na svakom odsjeku svatko može pronaći nešto za sebe. Stariji bi možda uživali u predavanjima, a pokusi mogu biti zanimljivi i vrtićarcima i starijoj djeci - istaknula je docentica geofizičkog odjela Iva Dasović.

VEZANI ČLANCI: 

Program je podijeljen na dnevni i noćni, a ove godine obiluju još većim brojem aktivnosti za sve uzraste. Tako su "Kuhamo buru!""Pazi, tsunami!" neki od pokusa koji se izvode za  najmlađe posjetitelje i učenike. Biološki odsjek priređuje društvene igre za osnovnoškolce kao što su "Ekotura" o ekosustavima i "Podijeli se, ako možeš" u kojoj trebaju pomoći stanici da prođe kroz četiri faze staničnog ciklusa.

Matematički, geofizički i kemijski odjeli pretvorili su knjižnicu fakulteta u escape room iz kojeg se može izaći samo ako se točno riješe znanstvene zagonetke.

- Došao sam na ideju kemijskog escape rooma kako bih približio kemiju učenicima na zabavniji način. Kroz razne će zagonetke povezivati kemijske pojmove i rješavati pokuse i prolaze kroz cijelu sobu dok na kraju ne otkriju tajnu alkemičara. - pojasnio je student kemijskog odjela Antun Habajec.

Treba napomenuti da je broj sudionika za neke aktivnosti ograničen, stoga su za njih potrebne predbilježbe putem mrežne stranice. 

VEZANI ČLANCI: 

U sklopu programa održava se i stručni obilazak Botaničkog vrta PMF-a u četiri termina. Namijenjen je svim uzrastima, ali se potrebno predbilježiti.

Noćni program premješta se na vanjsku pozornicu s početkom od 19 sati. Uz predavanja, posjetitelji će se moći zabaviti u kvizovima, obilasku štandova, ali i uživati u nastupu grupe Cry Babies te plesu.

- Dođite, povedite brata, sestru, prijatelja, mamu, tatu, baku, koga god, jer svatko će naći nešto za sebe i puno toga novoga naučiti. - poručuju s PMF-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije