Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Zašto je paradom za Dan pobjede prošao samo jedan tenk? Kotromanović: Najbolje snage nalaze se na terenu

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
10.05.2024.
u 10:34

Rusi su naučili lekcije u dvije godine. Shvatili su gdje su griješili, počeli su se drukčije organizirati, osjetili su slabosti ukrajinske obrane i, naravno, pokušavaju si napraviti što bolje pozicije, poručio je Kotromanović

Rusija je jučer velikom paradom obilježila još jednu obljetnicu Dana pobjede nad fašizmom, a predsjednik Vladimir Putin još jednom je iskoristio priliku kako bi napao Zapad da svojim izjavama ''riskira veliki globalni sukob''. Iako su na paradu poslali tek jedan tenk, stanje na terenu u Ukrajini pokazuje sasvim drukčiju sliku o Rusiji u ratu, što smo u studiju Večernji TV-a ovog petka komentirali s vojnim analitičarom Večernjeg lista i bivšim ministrom obrane Antom Kotromanovićem. 

Emisiju je moderirala Lana Kovačević. 

Na paradi je bilo 9000 vojnika i jedan tenk. Što je Rusija time poručila?

Mislim da je ta parada izgubila svoju vrijednost posljednjih godina. To je bila demonstracija moći Vladimira Putina. Vidjeli smo njegovu dobru kondiciju, razdraganost... To je, prema mojemu mišljenju, bilo u prvom planu, a vojni dio parade bio je déjà vu, nismo vidjeli ništa posebno. Najbolje snage nalaze se na terenu. To je bila dobro izrežirana predstava bez posebnih emocija. Bilo je mnogo analiza prema kojima je Putin u lošem stanju, ali on je – po svemu sudeći – pokazao da je i dalje veliki vođa i takav će ostati do zadnjeg trenutka. 

Postoje nove prijetnje nuklearnim oružanjem.

Rusi su pokrenuli manevre kao odgovor Zapadu. Međutim, ako se to nije dogodilo u prvoj fazi rata, sigurno se neće ni sada, a pogotovo zato što Rusija sada mnogo bolje stoji nego prije godinu dana. 

Ulazimo li sada u fazu rata u kojoj Rusija radi obrat? Analizirajući povijest, oni uvijek u prvoj godini ratovanja ostavljaju dojam da ne postižu značajne rezultate, a onda dođe do obrata.

Naučili su lekcije u dvije godine. Shvatili su gdje su griješili, počeli su se drukčije organizirati, osjetili su slabosti ukrajinske obrane i, naravno, pokušavaju si napraviti što bolje pozicije. Front je i dalje aktualan, od juga do sjevera, s konstantnim pritiskom ruske armije. Oni se moraju zbrojiti, donijeli su novi zakon kojim moraju popuniti ljude, a ove godine mislim da nemaju sposobnosti i kapacitete pokrenuti protuofenzivu. Ove godine izgledna je jedna ruska napadna operacija – po svemu što smo čuli, oni i pripremaju skupinu vojnika, popravljaju taktičke položaje s kojih će krenuti u žešći udar, pokušavajući prodrijeti što više u dubinu ukrajinskih obrambenih snaga. Ukrajinci, s druge strane, moraju popuniti svoju obranu i stabilizirati se. 

>> FOTO Dan pobjede nad fašizmom: Diljem Rusije održane vojne parade

1/57

Stiže li nova pošiljka oružja sa Zapada prekasno?

Definitivno, to je jedna od pogrešaka Zelenskog – nije uspio na vrijeme mobilizirati sve ključne ljude u svijetu da slome Republikance. Trebalo je lobirati sa svih strana i sa svim utjecajnim ljudima, ovako su izgubili pola godine i to se odrazilo na terenu. 

Gdje smo po pitanju pregovora? Treba li i može li se Ukrajina oprostiti od Krima ili je to scenarij samo ako Zelenski ode s vlasti?

Pitanje je hoće li se Zelenski kandidirati za predsjednika, njegova je situacija klimava, osim opozicije ima i taj neuspjeh protunapada. Kad ti moraš smiriti načelnika glavnog stožera u tijeku operacije, to znači da imaš gadnih problema. Što se tiče pregovora, to će se dosta pitati američka strana. Sve ovisi tko će pobijediti na izborima za predsjednika. Ako vlast preuzme Trump, mislim da će se žuriti prema okončanju rata kako bi se pokazao. Nije realno da će Trump zaustaviti rat u 24 sata kako je najavio, ali će sigurno zaustaviti rat. Sigurno će obećati veliku materijalnu pomoć Ukrajini u obnovi, a s druge strane Ukrajina više neće moći imati ambiciju reći da će osloboditi Krim. Ako gledamo današnju situaciju, izgleda nemoguće da Ukrajinci mogu vratiti svoje teritorije i mislim da će se sigurno morati pomiriti s određenim gubicima teritorija. 

POVEZANI ČLANCI:

HDZ se dogovorio s DP-om, je li to bilo iznenađenje? Što mislite kakva će biti sudbina vodstva SDP-a?

Iskreno, ove izbore koje sam najmanje pratio nakon rata, za mene je ovo bilo potpuno očekivano. I prije se govorilo da će DP i HDZ bez problema pronaći zajednički jezik i dogovoriti skladnu budućnost u Hrvatskoj u smislu politike i vladanja. Što se tiče sudbine SDP-a, ne znam kakva će biti jer to ne pratim. Ljudi su izabrali kako su htjeli, tako će biti i s SDP-om. 

Komentara 20

AI
Aircooled
12:18 10.05.2024.

Rusija je izgubila rat prvoga dana kad je izvršila invaziju na Ukrajinu. Kriva procjena da su Ukrajinci pro ruski nastrojeni i da će sve biti gotovo za 3 dana. Danas, nakon više od 2 godine, čak i da osvoje cijelu Ukrajinu imat će istih problema kao u Afganistanu, beskonačan gerilski rat i otpor Ukrajinaca. Ukrajina je za Putina kardinalna pogreška koja će stajati raspad Rusije i kraj imperije zla. Putin će ući i povijest kao neuspjeli revanšist i ratni zločinac. Rusi će generacijama plaćati ratnu štetu Ukrajini a mržnja izmedju naroda biti će nepremostiva za dugo vrijeme.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
12:18 10.05.2024.

"...Zašto je paradom za Dan pobjede prošao samo jedan tenk?..."____Žalosno je što je ostalo od te svjetske "sile". Sad još mogu samo "gvožđem" iz 2. svjetskog rata paradirati. Javelini su učiinili svoje...

CH
chemica
12:56 10.05.2024.

Možda zato što im se na paradi pokvarila ona jedna Armata prije par godina. Armata, najmoćniji tenk na svijetu kojeg Ukrajinci još uvijek nisu uspjeli uništiti! Istina, možda zato što se Rusi još nisu usudili poslati ni jednog jedinog na Ukrajinu. Hehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije