Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako rade skloništa

Kako je život jedne kujice postao strogo čuvana tajna

Foto: Privatni album
11.08.2023.
u 20:25

Prije dva mjeseca u dvorištu Skloništa za životinje Beli Manastir stradala je kujica, napali su je drugi psi, a mi još čekamo odgovor na pitanje je li preživjela

Dva mjeseca prošlo je otkad je na društvenim mrežama osvanuo video na kojem nekoliko pasa napada kujicu u dvorištu Skloništa za životinje Beli Manastir u kojem tada nije bilo zaposlenika da zaustave napad. Osim javnog opravdanja na Facebook stranicama skloništa kako je za sve kriv netko tko je u dvorište ubacio štene, pa su se psi potukli, kao najveća državna tajna krije se što se zapravo dogodilo. Iako svi koji su pogledali video sumnjaju da je takav napad kujica mogla preživjeti, što je s njom još uvijek nismo uspjeli doznati.

Iz Državnog inspektorata RH na prvi upit odgovorili su nam kako nam ništa ne mogu odgovoriti, pozivajući se na inspekcijsku tajnu. Pa su tako naveli samo da će pokrenuti kazneni postupak protiv odgovornih osoba u skloništu pred Općinskim državnim odvjetništvom, a sukladno članku 205. Kaznenog zakona. I od službenice za informiranje DIRH-a pokušali smo doznati je li kujica živa, no na dva upita nije odgovorila, ali nam stiže još jedan odgovor press službe.

– U postupku koji se provodio u skloništu za životinje iz vašega upita u dokaznom postupku podnesena je kaznena prijava za počinjenje kaznenog djela opisanog u članku 205. Kaznenog zakona. S obzirom na to da je postupak u tijeku, nismo u mogućnosti iznositi više detalja – kažu u svom odgovoru.

Kako članak 205. govori o kaznama za usmrćenje, ali i teško zlostavljanje, i dalje nemamo siguran odgovor je li kujica preživjela. Odgovor na isto pitanje zanima brojne građane koji su i sami pokušavali saznati što je s kujicom. I dok iz skloništa na upite ne odgovaraju, iz DIRH-a građane upućuju upravo – na sklonište. Kako je moguće da se na jednostavno pitanje mjesecima ne može dobiti odgovor? Istovremeno svjedočimo brojnim kaznenim djelima u kojima stradavaju ljudi i odmah se objavljuje i informacija da su ubijeni. Dapače, objavljuju se i neki detalji događaja, iako traju kazneni postupci.

Tko štiti Sklonište za životinje Beli Manastir i krije odgovore od poreznih obveznika koji to sklonište i plaćaju? Podsjetimo, riječ je o skloništu koje je 2018. godine Ministarstvo poljoprivrede zatvorilo nakon što je objavljen video na kojem pas jede drugog psa. O sličnim događajima i brojnim prigovorima pisali su godinama ranije i portali i novine, no sklonište je nakon privremenog zatvaranja nastavilo raditi.

I dok sklonište nesmetano radi, mi i dalje tražimo odgovor na pitanje je li kujica živa i čekamo što će o ovoj strogo čuvanoj državnoj tajni reći povjerenik za informiranje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije