Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA DEUTSCHE WELLE

Njemački medij: S Balkana dolaze alarmantni signali, povijest se ponavlja?

Banja Luka: Veliki miting povodom najavljenog raspravljanja o rezoluciji o Srebrenici u Skupštini UN-a
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/6
11.05.2024.
u 00:16

U regiji Zapadnog Balkana ponovo se rasplamsavaju napetosti. Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici sada izaziva kontroverze. Srpski političari taj dokument vide kao svaljivanje kolektivne krivnje na njihov narod.

Simbolika je bila prijeteća: Milorad Dodik, vođa bosanskih Srba i predsjednik Republike Srpske (RS), dijela Bosne i Hercegovine kojim dominiraju Srbi, najavio je sredinom travnja i u nazočnosti najviših beogradskih dužnosnika da ne vidi "smisao ostanka u Bosni". "Ići ćemo u neovisnost", rekao je Dodik. Istovremeno je tvrdio, kao što to često ponavlja, da u Srebrenici nije bilo genocida.

No, sada su Ruanda i Njemačka u Ujedinjenim narodima predložile rezoluciju kojom bi Opća skupština UN-a 11. srpnja trebala proglasiti međunarodnim Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Predstavnici vlade Srbije i RS-a žestoko se protive ovoj rezoluciji jer smatraju da će ona kolektivno obilježiti srpski narod kao krivca, piše Deutsche Welle.

Uznemirujuće su Dodikove spekulacije o tome kako postupati s 150.000 povratnika u RS, dakle s onim bosanskim muslimanima koji su prognani tijekom rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine, a koji su se nakon njegovog okončanja vratili na svoja ognjišta. Nakon što je nedavno izjavio da bi bosanski muslimani, koji čine preko 50 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, trebali živjeti na 25 posto teritorija, Dodik je upozorio da bi u slučaju usvajanja UN-rezolucije o Srebrenici jedina opcija bila mirno odcjepljenje od Bosne i Hercegovine. "Ljudi u RS-u su ljuti i neće prihvatiti život s bosanskim muslimanima", rekao je Dodik.

Dodikova izjava o 25 posto teritorija na kojem bi trebali živjeti Bošnjaci u BiH podsjeća na retoriku koja je prethodila etničkim čišćenjima u ratu u BiH. Sustavno i dobro planirani masovni zločini imali su za cilj brzo eliminirati sve što nije bilo srpsko u širokim dijelovima Bosne i Hercegovine. Ti su zločini pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) dokumentirani, dokazani, a u slučaju Srebrenice kvalificirani kao genocid.

VEZANI ČLANCI:

Iako zakon Bosne i Hercegovine predviđa kazne zatvora za negiranje genocida, Dodik je upravo to negiranje uključio u svoj repertoar. Sredinom travnja, uz prisustvo predsjednice parlamenta Srbije Ane Brnabić, održao je masovni skup u svojoj utvrdi Banjoj Luci, na kojem je okupio na tisuće Srba, i ponovo negirao genocid u Srebrenici. Svoj je govor završio uzvikom: "Živjela Rusija!"

Nekoliko dana kasnije Dodik je zajedno sa svojim stranačkim kolegom Nenadom Nešićem, koji je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, otputovao u Rusiju. Tamo su se obojica sastali, između ostalih, s tajnikom ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolajem Patruševim. Dodik i Nešić su, s osmijesima na licu, objavili fotografiju iz zrakoplova na kojoj pokazuju "tri prsta" - što je simbol srpskog etno-nacionalizma. Nešić je nedavno izjavio na srpskoj televiziji: "Moja zemlja je Srbija. Moja zemlja je Republika Srpska. Točka!"

Zanimljivo je da unatoč svim kršenjima Daytonskog sporazuma, koji je donesen 1995. godine, čuvar tog mirovnog ugovora - visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt - šuti. Još u rujnu 2023. Schmidt je Dodiku prijetio "ozbiljnim posljedicama" ako nastavi s eskalacijom krize. No, bez obzira na to što Dodik nastavlja sa svojim secesionističkim stremljenjima, Schmidt šuti. Beogradsku vlast Schmidt redovito ocjenjuje korisnom za mirovni proces, što graniči s besmislicom.

EUFOR - mirovne trupe, koje je EU angažirao kako bi osigurao provedbu Daytonskog sporazuma, trebale bi sada intenzivnije patrolirati područjima na kojima žive povratnici. U tu svrhu esencijalno je povećanje ovih trupa. 150.000 potencijalnih žrtava, koje su već jednom prošle kroz pakao, bivši i u međuvremenu preminuli britanski visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu lord Paddy Ashdown svojevremeno je nazvao "najjadnijima među jadnima". Prijetnja i ponovno traumatiziranje povratnika od strane Dodika su neminovni. Zapad bi trebao djelovati preventivno kako bi, ako bi nastupio najgori scenarij, spasio te ljude, na primjer, uz pomoć vojno osiguranih zaštitnih zona, mogućih akcija evakuacije i putem zona zabrane leta.

VEZANI ČLANCI:

Ovaj scenarij može zvučati nerealno, ali oni koji su preživjeli srpske masakre iz proljeća 1992. godine žive u atmosferi straha. Taj strah je itekako stvaran, kada srpske četničke postrojbe svake godine nekažnjeno slave svoje masakre u Višegradu, kada Putinova nacionalistička bajkerska banda "Noćni vukovi" defilira kroz RS, a predsjednik RS-a negira genocid.

Za vrhovnog zapovjednika NATO-a za Europu (SACEUR) generala Christophera Cavolija situacija je ozbiljna. Pred američkim Kongresom on je 17. travnja rekao: "Situacija na Zapadnom Balkanu se pogoršala. Etničke napetosti u BiH imaju potencijal da eskaliraju." RS, prema riječima generala Cavolija, pokušava "oslabiti autoritet države" i odnose s EU-om i NATO-om, istovremeno održavajući tijesne veze s Rusijom. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je izrazio duboku zabrinutost zbog "kontinuirane separatističke politike" u Bosni i Hercegovini.

Ana Brnabić je izjave generala Cavolija ocijenila "uznemirujućom porukom" i zaprijetila: "To će biti presedan ako proguraju rezoluciju o Srebrenici u Općoj skupštini UN-a. Otvorit će Pandorinu kutiju. Neka im Bog svima pomogne s onim što će to izazvati." Sada je na slobodnom Zapadu da poduzme mjere kako bi spasio jedan od najuspješnijih mirovnih projekata od vremena Marshallovog plana. NATO je u rujnu 2023. godine na Kosovu impresivno dokazao kako se sukob može ugasiti u roku od nekoliko dana. Zapad bi sada trebao djelovati preventivno, kako bi spasio Bosnu i Hercegovinu.

FOTO Dodik vikao i prijetio na velikom mitingu u Banjoj Luci: 'Da je pravde, ne bi bilo ovog sr*** koje se zove BiH!'

Banja Luka: Veliki miting povodom najavljenog raspravljanja o rezoluciji o Srebrenici u Skupštini UN-a
1/40

Komentara 104

XA
xaron
00:37 11.05.2024.

Hrvatski list opširno govori o problemima Srba i Mislimana u BH bez pomena Hrvata koji kao da ne postoje tamo, i ako su u najgorem položaju. Vrlo čudno za jedan Hrvatski list.

KI
kingtom
01:53 11.05.2024.

Srbi jesu krivi.

IV
ivlkanivl
00:30 11.05.2024.

Republika šumska je nastala na genocidu i kao takva ne može proglasiti nikakvu samostalnost. Niti bi trebala. Ne mogu se ratovi, zločini i genocid nagraditi ni samostalnom Šumskom niti se Srbija koja je stajala iza svega može nagraditi teritorijem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije