Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA "KRAJA SVIJETA U TRI ČINA"

Suvremeni dramski omnibus pokazuje snagu ženskog iskustva

Zagrebačko kazalište mladih
09.05.2024.
u 14:34

Premijera predstave nastale povodom projekta "Skriveni glasovi u sjeni pandemije" održati će se u petak, 17. svibnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih

Omnibus predstava "Kraj svijeta u tri čina", nastala po tekstovima "Pod suknjom" Kristine Kegljen, "Aktivistkinje" Katje Gorečan i "Svijet zaslužuje kraj svijeta" Tijane Grumić, u režiji Selme Spahić premijerno će biti izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih u petak, 17. svibnja.

Riječ je o koprodukcijskoj predstavi Zagrebačkog kazališta mladih, Beogradskog dramskog pozorišta i SNG Maribor - Festivala Broštnikovo srečanje nastaloj u okviru međunarodnog kazališnog projekta "Skriveni glasovi u sjeni pandemije" sufinanciranog sredstvima Kreativne Europe uz financijsku potporu Europske komisije. 

Sva tri teksta, ističe dramaturginja Ivana Vuković, "imaju snažan feministički i autorski pristup zadanoj temi iskustva nasilja nad ženama u pandemiji, stvarajući uzbudljiv univerzum značenjski bogat ženskim faktima i artefaktima, a aktivan u otporu neoliberalnom kapitalizmu i patrijarhatu".

"Otpor se ne odnosi samo na svijet tekstova već i na njihovu i našu poziciju autorica, kulturnih radnica, svjesnih da ovisimo stalno o nekom (rijetkom) natječaju, u ovom slučaju rigidnih odrednica europskog projekta", dodala je Vuković.

"Kraj svijeta u tri čina" suvremeni je dramski omnibus koji suverenom izvedbom pokazuje snagu ženskog iskustva od prasvijeta do danas, od univerzalnog do usko teatarskog, upozoravajući nas da je s aktualnim, vladajućim vrijednostima, kraj svijeta davno stigao, poručuje dramaturginja predstave. Scenografkinja je Urša Vidic, kostimografkinja Belinda Radulović, skladatelj Draško Adžić, a oblikovatelj rasvjete Aleksandar Čavlek.

U dijelu "Pod suknjom" glume Katarina Bistrović Darvaš i Anđela Ramljak, u "Aktivistkinjama" Petra Golec Horvat, Nina Kuclar Stiković, Rina Pleteršek, Barbara Polajnar, Milena Pučnik, Špela Setničar i Gaja Višnar, a u "Svijet zaslužuje kraj svijeta" Iva Ilinčić, Mirjana Karanović, Milica Stefanović i Bojana Stojković.

Projekt "Skriveni glasovi u sjeni pandemije", u sklopu kojega je predstava nastala, bavi se temom nasilja nad ženama koje je dodatno i u svojim različitim manifestacijama eskaliralo za vrijeme karantene izazvane pandemijom covida 19, ali i puno šire, obuhvaća različite društvene, sociološke, kulturne odjeke, pretvarajući tu osnovnu temu u svojevrsnu "pandemiju za vrijeme pandemije", ističe dramaturg Tomislav Zajec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije