Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PADA LI U ZABORAV?

Pravobraniteljica nije dobila nijednu prijavu mogućih Matanićevih žrtava

Zagreb: Održana konferencija o kibernetičkom nasilju, najosjetljiviji su mladi i žene
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
27.04.2024.
u 12:41

Potrebno je, kaže Višnja Ljubičić, ustrojavanje kvalitetne i dugotrajnije podrške žrtvama, ali i dugotrajne psihosocijalne podrške počiniteljima nasilja

Prošla su tri tjedna otkako je Večernji list objavio veliku priču o jednom od najuspješnijih hrvatskih filmskih redatelja Daliboru Mataniću koji je zbog uznemiravanja žena izgubio sve poslove, a temeljem razgovora s velikim brojem žrtava njegovog seksualno uznemiravajućeg ponašanja. Prijeti li već da će i ova afera, poput nekih sličnih, pasti u zaborav? Žrtve su većinom mlade djevojke s kojima je radio, kojima posao ovisi o moćnim ljudima poput njega i koje su u strahu od posljedica ako njihova imena izađu u javnost. Tim je zanimljivije pitanje dokud je stigla istraga.

Je li pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je 8. travnja podnijela prijavu po službenoj dužnosti protiv Matanića za spolno uznemiravanje, primila prijave žrtava? Ima li načina da se zaštiti anonimnost i identitet žrtava prilikom prijave policiji i eventualnog svjedočenja na sudu u ovom slučaju? Od MUP-a smo saznali samo to da "policija u koordinaciji s Državnim odvjetništvom provodi izvide", ali ne i u kojoj su fazi i napreduju li ti izvidi jer se MUP poziva na tajnost istrage po odredbama članka 206. f st. 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku. Pravobraniteljica za sada nije zaprimila nijednu prijavu ili pritužbu od žrtava, ali najavljuje da će, ako zaprimi prijavu ili pritužbu s obilježjima kaznenog djela, ponovno podnijeti prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

11.05.2022., Zagreb, - Filmski redatelj Dalibor Matanic. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

- Mehanizmi za zaštitu prava i identiteta žrtava postoje i ugrađeni su u naše zakonodavstvo, kako za vrijeme istrage tako i za vrijeme sudskog postupka. S druge strane, naša praksa pokazuje određene deficite u učinkovitosti primjene zakonskih mehanizama zaštite prava i identiteta žrtava - ističe Ljubičić koju izostanak prijava nimalo ne čudi. Pravobraniteljica je kroz svoj rad primijetila kako i dalje značajan broj žrtava nema povjerenja u sustav zaštite i učinkovitost progona te u pravednost osude počinitelja, pa pritužbe ili uopće ne podnose ili ih podnose anonimno.

- U takav trend uklapa se nažalost i ovaj slučaj - kaže V. Ljubičić napominjući kako su uočena nesnalaženja sustava da brzo i učinkovito reagira na ovakve pojave posljedica nedostatka obrazovanja društva na svim razinama, a posebice struke, u koju ubraja i novinarsku struku, i to o temama ravnopravnosti spolova, o pogubnosti nasilja i nasilničkog ponašanja, o spolnom i zdravstvenom odgoju, o građanskom odgoju, o nenasilnim metodama rješavanja konflikata i slično. Pravobraniteljica ističe da hrvatski sustav suzbijanja seksualnog nasilja nije izgrađen oko konkretne i cjelovite strategije prevencije koja bi ciljala na otklanjanje uzroka nasilničkih obrazaca ponašanja u društvu već oko represije i kažnjavanja.

- A takav pristup, uz deficit kontinuirane i sveobuhvatne edukacije pravosuđa i poslodavaca iz državnog i privatnog sektora o međunarodnim instrumentima i standardima procesuiranja slučajeva seksualnog i rodno utemeljenog nasilja, ne može se učinkovito obračunavati s nijednom pa ni ovom vrstom nasilja - ističe Ljubičić.

POVEZANI ČLANCI:

Da bi se negativni trendovi preokrenuli potrebno je, kaže pravobraniteljica, ustrojavanje kvalitetne, sveobuhvatne i dugotrajnije podrške žrtvama, ali i dugotrajne psihosocijalne podrške počiniteljima nasilja kako bi se smanjio recidiv te omogućila njihova učinkovita reintegracija u društvo. Ističe da njezin ured u potpunosti štiti identitet žrtava ako zaprimi pritužbu žrtve ili žrtava koje traže da im se zaštiti identitet.

Ivan Blažević, ravnatelj Zaklade Solidarna, koji je već ranije pozivao žrtve da se slobodno jave u udrugu kako bi dobile svu potrebnu podršku, ovaj je poziv ponovio.

- Dosad nam se javila jedna žrtva, na samom početku afere. Nakon toga više se nisu javljale. "Solidarna" im i dalje stoji na raspolaganju za svaku vrstu podrške. Ako žele podnijeti prijavu policiji i tako će se osjećati sigurnije, idemo s njima. Možemo platiti odvjetnika i neki oblik psihoterapije ako im je potreban. Ali, naravno, ne nagovaramo ih na prijavu jer je to njihova odluka - kaže Blažević dodajući da je razina kulture straha kod žena općenito toliko visoka da se to vidi i na ovom slučaju.

- Vidi se da strahuju, boje se čak da ih institucije neće podržati u cijelom tom procesu - zaključuje Blažević.

VIDEO Vađelić o Mataniću: 'Ja na takve likove gledam kao inferiorne'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije