Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Hrvatska snažna i važna"

Plenković predstavio program za europske izbore: 'Utjecajniji smo nego ikad prije'

Zagreb: Andrej Plenković sudjelovao na konferenciji “Put oporavka”
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/17
09.05.2024.
u 17:24

Predsjednik HDZ-a i nositelj liste na izborima za Europski parlament Andrej Plenković rekao je u četvrtak da program "Hrvatska snažna i važna" govori o snažnoj Hrvatskoj koja je utjecajnija nego ikada prije, te poručio kako će se zalagati da dođemo na 82 posto prosjeka EU.

"Program "Hrvatska snažna i važna" govori o snažnoj Hrvatskoj koja je kapitalizirala svoj međunarodni položaj i utjecajnija  je više nego ikada prije", rekao je Andrej Plenković na predstavljanju kandidata i izbornog programa Predsjedništvu i Nacionalnom odboru HDZ-a.

Poručio je i kako u novim izazovima moramo biti spretni u korištenju našeg međunarodnog položaja pa do svih mogućih politika na europskoj i nacionalnoj razini.

Izrazio je zadovoljstvo što je naša zemlja prije pet godina u portfelje Europske komisije "utkala" demografsku politiku, istaknuvši da je demografija u međuvremenu posala tema oko koje se lideri natječu tko će više na sastancima Europskog vijeća govoriti o tom problemu. Ono što se događa Hrvatskoj, kazao je nije svojstveno samo nama već je to problem koji postoji diljem zemelja članica EU, posebice zemalja Srednje i Istočne Europe.

Kazao je da će učiniti sve da u idućem mandatu njegove vlade Hrvatska sa sadašnjih 76 posto dođe na 82 posto prosjeka EU. Statistika pokazuje, naglasio je da u zemlji koja dođe na tu razinu jenjava trend iseljavanja, razlika plaća prema nekim zapadnim zemljama postaje sve manja a uvjeti života u krugu svoje obitelji, prijatelja i domovine postaju isplativiji nego privremeni odlazak u drugu zemlju."I taj cilj nam je na domak", poručio je.

VEZANI ČLANCI: 

Podsjetio je na projekte koje su ostvarili u njihovom mandatu, kao što su Pelješki mostom kojim je povezan hrvatski teritorij, LNG terminal na Krku, projekt Slavonija i politika ravnomjernog regionalnog razvoja u koji je u zadnjih osam godina uloženo tri milijarde eura. Hrvatska se uz to zalagala za što bolji položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda koji, smatra, još uvijek treba ostvariti svoju punu ravnopravnost. Podsjetio je da je prije mjesec i pol dana donijeta strateška odluku da se otvore pristupni pregovori s BiH

"To su gigantski uspjesi i uspjesi čije vrijednosti će ostaviti traga i smjera za nama najvažniju susjednu zemlju a osobito za osnaživanje položaja hrvatskog naroda", istaknuo je.

Plenković je rekao da su HDZ-ovi zastupnici u europskom parlamentu pratili politike Vlade, podržavali integracijske napore i borili se za ulazak u šengenski prostor za razliku od onih koji su apriori bili protiv svega i interesa vlastite države. Također, kazao je, bilo je i onih čiji su kolege iz klubova zastupnika u Europskom parlamentu radili na sabotiranju hrvatskog članstva u šengenskom prostoru. "To ćemo jasno govoriti u kampanji", poručio je.

>>> FOTO U Splitu otvorena najviša građevina u Hrvatskoj: 'Sreća da ovaj toranj nije postojao kad sam osvojio Wimbledon'

Zagreb: Andrej Plenković sudjelovao na konferenciji “Put oporavka”
1/41

 

Komentara 1

AK
Aka
23:57 09.05.2024.

Mijenjam ja tu važnost za epitet da smo zemlja u kojoj ljudi nisu gladni, a danas još uvijek, nažalost, mnogi jesu, narošito stariji-umirovljenici, invalidi, bolesni. Asocijalno društvo i država koji svoje najslabije puštaju u bijednim životnim uvjetima da ostanu sami,, bolesni i nezaštićeni- prvi smo odozada, to se slažem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije