Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivši predstojnik Carinskog ureda Zagreb mora godinu dana u zatvor

Zagreb: Objava presude Stjepanu Stilinoviću na Županisjkom sudu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
11.05.2023.
u 17:30

Sunajko se teretio da je ispostavljao nevjerodostojne račune trgovačkih društava uz naplatu iznosa od 200 do 1000 kuna kupcima rabljenih vozila  te im je tako omogućio neplaćanje posebnog poreza na stjecanje rabljenih vozila

Stjepan Stilinović, bivši predstojnik Carinskog ureda Zagreb II na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine i 11 mjeseci zatvora. Od izrečene kazne iza rešetaka mora provesti godinu dana, dok mu se ostatak kazne od godinu i 11 mjeseci zatvora mijenja uvjetnom kaznom uz rok kušnje od pet godina. Mora platiti i troškove sudskog postupka od 647 eura. Teretio se za zloporabe položaja i ovlasti i pomaganje u utaji poreza počinjenih u sklopu zločinačkog udruženja.

Prema optužnici teretio se da se od sredine listopada 2015. do početka srpnja 2017.  na području Zagreba, Slovenije i Austrije, s Igorom Sunajko povezao u zajedničko djelovanje još osam optuženika, među kojima je bio i njegov sin Ivan Stilinović. USKOK ih je teretio da varali na porezu prilikom uvoza automobila.

Sunajko se teretio da je ispostavljao nevjerodostojne račune trgovačkih društava uz naplatu iznosa od 200 do 1000 kuna kupcima rabljenih vozila  te im je tako omogućio neplaćanje posebnog poreza na stjecanje rabljenih vozila u Hrvatskoj od pet posto. Kupcima je osigurao nižu cijenu vozila, a sebi zaradu na proviziji za svako prodano vozilo. Također, ispostavljanjem i korištenjem nevjerodostojnih računa trgovačkih društava izbjegao je iskazivanje transakcija oporezivih porezom na dodanu vrijednost. Te je usluge naplaćivao od 400 do 1400 kuna.

USKOK je u optužnici tvrdio da je sve potrebno za neometanu realizaciju toga u carinskom postupku osiguravao  Stjepan Stilinović. Tako na najmanje 18 vozila nije plaćen poseban porez na rabljena vozila od ukupno 62.345 kuna, dok za najmanje 61  nije plaćen PDV u iznosu od 1,4 milijuna kuna.

- Nakon provedenog postupka u kojemu smo čuli vašu obranu, pregledali dokumentaciju te preslušali tajno snimljene razgovore vijeće je našlo dokazanim da ste počinili sva tri djela onako kako vam se stavlja na teret. To proizlazi i iz sporazuma temeljem kojih su osuđeni neki optuženici, no prvenstveno iz razgovora koje ste vodili s ostalim optuženicima te iz njihovih međusobnih razgovora - kazala je sutkinja Tamara Pleše.

Stilinoviću je kao osobito olakotna okolnost cijenjeno njegovo teško zdravstveno stanje zbog čega mu je kazna smanjena ispod zakonskog minimuma. Kaznenim djelima nije pribavio nikakvu nepripadnu imovinsku korist sebi, no omogućio ju je drugima. Optuženo je bilo 13 osoba, dio ih se nagodio, postupak za Stilinovića je bio razdvojen, a još se sudi dvojici

Njegov sin Ivan Stilinović nedavno je optužen i da je bio dio kriminalne skupine koja se tereti da se bavila međunarodnim krijumčarenjem kokaina.

VIDEO Sudar izbjegnut u zadnji čas: Vlak skoro naletio na ljudi, spasila ih brza reakcija

Komentara 1

OT
otrovnijezik
18:59 11.05.2023.

Po toj presudi pokojni kriminalni gradonačelnik bi dobio najmanje dvije doživotne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije