Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE EDIN TERZIĆ

Čovjeku koji je odveo Borussiju u finale majka je iz Osijeka, ima naše državljanstvo, a ljetuje u Makarskoj

Champions League - Semi Final - Second Leg - Paris St Germain v Borussia Dortmund
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
1/5
09.05.2024.
u 15:21

Edin je rođen u Mendenu u Njemačkoj 1982., otac Ibrišim je iz Donjeg Vakufa (BiH), a majka Ružica iz Osijeka. Slavni trener tako ima hrvatsko i njemačko državljanstvo, a kako je odrastao u gradu blizu Dortmunda, ovakva slavlja s voljenim klubom još su mu draža.

Uzvrat polufinala Lige prvaka na Parku prinčeva bio je sve samo ne kraljevski za PSG. Bogati francuski klub nije uspio izboriti finale, učinila je to Borussia Dortmund pobjedom 1:0 (ukupno 2:0).

Bio je to dokaz da sav novac koji bogati vlasnici ulažu u PSG ne vrijedi mnogo, jer netko drugi s njihova travnjaka odlazi kao pobjednik. A taj netko drugi bio je podređen na utakmici jer PSG je imao 67 posto posjeda lopte, 31 udarac, od čega pet u okvir gola, dok je Borussia bila na 33 posto posjeda lopte, uputila je ukupno šest udaraca, tri u okvir gola. No činjenica je da su Nijemci bili precizniji. Mats Hummels u 50. minuti zabio je jedini gol i time donio pobjedu. Momčad iz Dortmunda tako je treći put u svojoj povijesti izborila finale Lige prvaka.

Treće finale LP-a

Naime, prvi put u finalu je igrala 1997. godine kada je i osvojila jedini trofej jer tada je svladala Juventus 3:1. Sreće nije bilo drugi put, kada je 2013. na Wembleyu bolji bio Bayern s 2:1. Novu priliku da podignu trofej na kultnom Wembleyu momci trenera Edina Terzića imat će u finalu 1. lipnja.

– Kad bih morao izabrati samo jednu riječ, bio bi to ponos. Ovo je jako ponosan trenutak za nas, ponosan sam na svoj stožer, momčad, na klub. San nije gotov. Prije prve utakmice protiv PSV-a u osmini finala razgovarali smo koliko je kratak put do Londona. Prošle sezone izgubili smo prvenstvo na domaćem terenu u zadnjoj utakmici. Sretan sam jer sada možemo nešto vratiti navijačima. Rasli smo iz utakmice u utakmicu i shvatili smo da možemo biti momčad koja će sve iznenaditi – rekao je Terzić nakon pobjede.

Kada smo već kod Terzića, recimo da je to čovjek kojeg mnogi ovih dana spominju i slave, a dijelom je Hrvat. Naime, Edin je rođen u Mendenu u Njemačkoj 1982., otac Ibrišim je iz Donjeg Vakufa (BiH), a majka Ružica iz Osijeka. Slavni trener tako ima hrvatsko i njemačko državljanstvo, a kako je odrastao u gradu blizu Dortmunda, ovakva slavlja s voljenim klubom još su mu draža. I sam je nekoliko puta rekao kako je s devet godina prvi put Borussiju gledao s tribina Westfalenstadiona.

Ljetuje u Hrvatskoj

Igrao je nogomet, ali zbog teške ozljede rano je prekinuo igračku karijeru i posvetio se trenerskoj. Njegov talent prepoznao je i Slaven Bilić, koji ga je angažirao da skautira, a bio je u Bilićevu stožeru u Beşiktaşu i West Hamu.

Uefinu pro licenciju dobio je 2018., diplomirao je u Engleskoj, u generaciji Grahama Pottera, Nickyja Butta i Nemanje Vidića. U srpnju 2022. dobio je ugovor s Borussijom kao trener prve momčadi, koju je i preporodio i sada doveo do finala Lige prvaka.

Inače, Edin ljetuje u Makarskoj, prati HNL, njegova supruga Kora Wölm bila je nogometašica, a imaju dvije kćeri. Život mu je trenutačno vrlo blizu – savršenom.

 

Komentara 10

Avatar Le-Freak
Le-Freak
16:03 09.05.2024.

I moja djeca su od oca Hrvata i majke strankinje. Ali zbog toga nisu "djelom" Hrvati. Oni su sasvim obični Hrvati! Kao što su očeva djeca tako su i majčina djeca i nijedno nisu "djelom". To se odnosi i na državljanstvo odnosno privrženost narodu. Terzić se izjašnjava kao Hrvat.

DU
Deleted user
17:07 09.05.2024.

U sljedećem članku donosimo: broj cipela, omiljena pasta za zube, ime prve djevojke, preslike svjedodžbi iz osnovne i srednje

JU
JustinCase
16:45 09.05.2024.

Meni frajer zvuci 100% bosanac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije