Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narušava kvalitetu života

Ovo je jedna od najkritičnijih točaka u domu za nakupljanje vlage: Provjerite je čim prije, možda otkrijete leglo plijesni

Vlaga u domovima
Foto: Shutterstock
1/4
15.05.2024.
u 15:49

Vlaga je neprijatelj vašeg doma i zdravlja, a ustajali zrak neugodnog mirisa i plijesan na skrivenim mjestima znakovi su da se već ukorijenila

U mnogim domovima, nakupljanje vlage ne primjećuje se sve do trenutka dok se ne pojave znakovi oštećenja, neugodnog mirisa u domu ili čak zdravstvenih problema, kao što su alergije i poteškoće s disanjem. Vlaga se često nakuplja i zadržava na mjestima gdje je ventilacija ograničena, kao što su prostori iza ormara, uz vanjske zidove i oko toplinskih mostova. Ako ovaj problem ne rješavate, vlaga postaje glavni neprijatelj vašega zdravlja, nekretnine u kojoj živite te narušava kvalitetu zraka koji udišete. Idealna vlažnost za naše zdravlje i dom je – zimi između 40 do 60 posto, a ljeti 40 i 55 posto, dok sve što izlazi iz ovih vrijednosti poziv je na hitno rješavanje ovoga problema.

Koji su uzroci nakupljanja vlage u domu?

Vlaga u domovima može dolaziti iz raznih izvora, uključujući svakodnevne aktivnosti poput kuhanja, tuširanja i sušenja rublja u zatvorenom prostoru. Kada topao, vlažan zrak dođe u kontakt s hladnijim površinama, poput vanjskih zidova ili stražnjih ploča ormara, smještenih uza zidove, hladi se i kondenzira u kapljice vode pa dolazi do veće vlažnosti zraka koji udišete.

Nadalje, toplinski mostovi još su jedan ključni faktor koji utječe na nakupljanje vlage u zatvorenom prostoru. Riječ je o područjima na zgradi koja imaju sposobnost znatno boljeg prijenosa topline od okolnih materijala, što zbog nepravilnosti u gradnji, što zbog loše izolacije. Primjerice, metalni okviri prozora, slabo izolirana vrata i spojevi između zidova i stropova mogu stvoriti hladne zone koje privlače kondenzaciju, čime se pogoršava problem s vlagom.

Foto: Shutterstock

Često zaboravimo prostore iza ormara, koji su idealno mjesto za nakupljanje vlage, posebno ako su stranice ormara prislonjene uz vanjske zidove. Ovi komadi namještaja zadržavaju vlažan zrak u međuprostoru do zida na koji su naslonjeni. S vremenom, dolazi do stvaranja plijesni, koja ne samo što oštećuje ormar i zid, već može uzrokuje ustajali i neugodan miris te predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, posebno za osobe s alergijama ili respiratornim problemima.

Osim toga, ovakva vrsta vlaga može oštetiti žbuku ili boju na zidovima pa čak oslabiti strukturu samoga zida. U ovome slučaju, prisutnost plijesni jasan je pokazatelj da se vlaga duboko ukorijenila u vaš dom, što nije više samo estetski problem nego je ozbiljno narušena kvaliteta zraka koji udišete.

Učinkovite strategije za borbu protiv vlage

Postoje razna rješenja za uklanjanje vlage iz nekretnina, ali većina njih samo je kratkoročna pomoć. Neki savjetuju redovito odmicanje ormara od zidova i stalnu provjeru svih sakrivenih točaka u prostoru, što je prilično vremenski zahtjevno i često neizvedivo. Potom, jedna od metoda je i redovito prozračivanje, što dovodi do povećanih životnih troškova. Jer, da bi se stan ili kuća prozračili u dovoljnoj mjeri da razina vlage u prostoru bude optimalna – to je zimi između 40 do 60%, a ljeti 40 i 55% – prostorije bi trebalo prozračivati do 5 puta dnevno po 15 minuta. Zimi je tada prostor potrebno ponovno zagrijavati, a ljeti ponovno rashlađivati, što povećava potrošnju energije do čak 26 posto i čini veliku razliku na vašim računima za struju.

Poboljšanje izolacije vanjskih zidova i rješavanje toplinskih mostova, svakako se preporučuje i ulazi u stavku energetske učinkovitosti vašeg doma, ali riječ je o visokim troškovima te je često potreban dugoročan plan kako bi se ova rješenja sprovela u praksi.

Foto: I-VENT

Brzo rješenje, koje je moguće jednostavno sprovesti u djelo

Trajno rješenje za uspostavljanje idealne razine vlage u domu, bez obzira na godišnje doba, jest ugradnja ventilacijskih sustava koji će osigurati stalan dotok svježeg zraka u sve prostorije. Pritom, prednosti ugradnje su mnogostruke jer ova suvremena tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a zahvaljujući pouzdanim antialergijskim filterima, u prostorije dovodi svježi, filtrirani zrak. Na taj način sprječava se nastanak plijesni i pojava grinja te ujedno onemogućuje stvaranje propuha i prodor vanjske buke, prašine i vanjskih alergena, kao što je pelud. U konačnici, imat ćete korist i u zimskom razdoblju, kada grijete svoj dom, jer ovaj sustav štedi energiju, pa nije potrebno ponovno zagrijavanje prostorija, čime smanjujete i svoje račune za struju.

Kako funkcioniraju I-VENT ventilacijski sustavi?

Riječ je o decentraliziranom sustavu koji funkcionira po načelu podtlaka. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator, koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Osim toga, u sustav su ugrađeni i senzori za temperaturu i vlagu kojima možete kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na svoje potrebe. Ovakva regulacija omogućuje vam još bolju prilagodbu protoka zraka, čime ćete i svoju imovinu zaštititi od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni. No, I-VENT ventilacijski sustavi ne samo što uklanjaju vlagu i štite dom od pojave alergena nego i omogućavaju optimalan omjer CO2, čime zrak koji dišete u stanu postaje kvalitetan i pogoduje vašem zdravlju.

Foto: I-VENT

Budući da se I-VENT ventilacijski sustavi ugrađuju brzo i bez potrebe za većim zahvatima, možete ih postaviti u svoj dom u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove, te tako sebi i svojim ukućanima osigurati zdravlje i bolju kvalitetu života. Ovim ventilacijskim sustavima možete upravljati vrlo jednostavno putem daljinskog upravljača ili aplikacije koja je kompatibilna s Android i iOS sustavima.

Kako bi vam izašli u susret i pomogli da za sebe i svoju obitelj osigurate optimalnu kvalitetu zraka u svome životnom prostoru, iz tvrtke i-Vent upravo u ove proljetne dane pripremili su posebnu promotivnu ponudu u kojoj je smart i-Vent ventilacijski uređaj dostupan po 20% nižoj cijeni. Iskoristite proljeće i poboljšajte kvalitetu svoga životnog prostora.

Sadržaj nastao u suradnji s I-VENT ventilacijskim sustavima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije